martedì 30 dicembre 2008

Rimini, Rimini, Rimini!

When we got to Sanna's place on Thursday, she was grilling bread slices and screaming at them, like her encouragement could speed up the grilling process.
But it was late so we undestood and after all we enjoyed the bruschetta for the last book study party (every occasion is good enough for laying the table over here....!!).

It's nice sometimes to have a little time not controlled by the watch, when you can sit down and talk till late because the day after there's nothing more to do than preparing lunch...

Well, these two days were like this, nothing elaborated, no special effects, only friends, good chats, nice food and some movies...

Thanks Sanna for the hospitaliy, Denis, Marco and Bruna, for the company!

mercoledì 10 dicembre 2008

Food and Snow

Last week end we spent some days in Valle D'Aosta, a region in Italy at the border with France. It's a wonderful region surrounded by massive mountains. Locals are very happy this year because it started snowing really early, they said it's a winter like the ones they used to have in the past.
I must say, snow is really enjoyable, especially for those who like skiing.
Unfortunately I couldn't make it to go skiing but on Monday we went up toward the Gan San Bernardo and had lunch in a nice cabin/restaurant were we had amazing local food while enjoying a great view of the white mountains.

We started with a great variety of appetizers: baby onions in a balsamic vinegar sauce, preserved tomatoe chunks with aromatic herbs, mushrooms sauce with cream and parsley, fresh cheese with a walnut sauce (tomino), everything accompanied with walnuts brown bread or raisins brown bread....
We decided to skip first dishes and pass on to the mush (polenta).
They have different kind of polenta over here, but it should be rigorously cooked on a wood stove and into a copper pan. My favorite polenta is the "Concia" one, which is mixed with fontina chunks as soon as it is removed from the fire and it forms this cream of polenta and cheese which is very tasty. But polenta should be eaten with a side dish so here they are: mustard sauce rabbit (very delicate), beef cooked in red wine (very tasty) and sausages in a red sauce (very rustic), everything was absolutely delicious.

As dessert we had a liquorice cream caramel (panna cotta) with a mint and milk sauce.
But an Italian meal it's not really Italian if it doesn't finish with a coffee and a good variety of liquors: liquorice liquor, grappa, and limoncello.

The place is called:


La Mèison de la Polenta
Rue du Grand-Saint-Bernard, 1
11010 SAINT-OYEN
Tel. 0165 789600

Enjoy!

lunedì 1 dicembre 2008

Stress!? No, No, No....!!!

E' raro alzarsi la mattina dal letto con un interrogativo nella testa: "Cosa farò oggi della mia giornata?" Di solito appena i nostri piedi toccano il pavimento sappiamo esattamente cosa faremo, la nostra giornata è super programmata, minuto per minuto: colazione, lavoro, pranzo, lavoro/servizio, studio e così via fino a sera quando finalmente possiamo di nuovo spegnere i motori.
A volte, al mattino, seduto sul letto, con lo sguardo perso nel vuoto, mi capita di pensare come si prospetterà la mia giornata e di desisderare che fosse già sera.
Poi però ci si alza e una volta assunta una posizione per lo più eretta bisogna vestirsi, ora che siamo in inverno è ancora più difficoltoso, ci sono più indumenti da scegliere, più strati da comporre, non bastano una maglietta e un pantalone, ma alla fine con difficoltà buttiamo qualcosa addosso e ci avviciniamo alla cucina per bere una triste tazza di latte mentre "ravaniamo" all'interno dei mobiletti della cucina alla ricerca di qualcosa di commestibile che non sia il pollo rimasto la sera prima, o una briosce dimenticata sul fondo di un cestino.... Così, disperati, ci si butta sulla solita fetta di pane con marmellata, senza burro perchè la nostra coscenza non sopporterebbe un tale affronto, e mentre stai spalmando la confettura l'orologio traditote annuncia a forti rintocchi che sei in ritardo perciò prendi borsa, cappotto, tazza di latte e fetta da toast tra i denti e ti fiondi giù per le scale....
Questo fine settimana però, abbiamo messo da parte tutta la frenesia, la fretta e gli impegni per goderci un sano relax.

E' buffo ma ripensandoci la domanda più frequente di questo week end è stata: "Tu cosa devi fare oggi?" e tutti sapevamo che la risposta non avrebbe incluso nessuna di queste terribili parole: "lavoro", "fatica", "stanco", "se non mi sbrigo farò tardi" ma pittosto: "massaggio rilassante", "dormire", "piscina", "sauna" o semplicemente "non so".

Perciò dopo una lauta colazione ricca di frutta, cereali, yogurt, a volte anche una salsiccina innocente (non si può sempre dire di no) ci si fiondava a bollire nelle acque degli idromassaggi.

Non descriverò di nuovo tutti gli effetti benefici dei trattamenti e delle saune (vedi post "Terme , saune e oltre") però devo deire che è stato un week end davvero divertente....

Grazie a Giò, Sabrina, Enrico, Mimma, Matteo, Stefy, Ronny e Alessia.